Lån utan kreditupplysning

När du ansöker om ett lån gör långivare normalt en kreditupplysning för att bedöma din förmåga att återbetala lånet. Men det finns också situationer där du kan låna pengar utan en traditionell kreditupplysning. I den här artikeln går vi igenom vad lån utan kreditupplysning innebär och vad du bör tänka på.

Vad innebär lån utan kreditupplysning?

Lån utan kreditupplysning innebär att långivaren inte genomför en formell kreditupplysning via ett kreditupplysningsföretag som UC (Upplysningscentralen). Det är viktigt att notera att långivaren fortfarande kommer att göra en bedömning av din kreditvärdighet, men de kan använda andra metoder än en traditionell kreditupplysning.

Varför skulle jag vilja ha ett lån utan kreditupplysning?

En av de främsta anledningarna till att människor söker lån utan kreditupplysning är att de vill skydda sin kreditvärdighet. Varje gång en kreditupplysning görs kan det påverka din kreditpoäng, särskilt om du har gjort flera låneansökningar på kort tid.

För att skydda låntagarens kreditvärdighet kan vissa långivare erbjuda lån utan kreditupplysning via UC. De kan istället använda andra kreditupplysningsföretag som Bisnode eller Creditsafe, vilka inte påverkar din UC-kreditpoäng.

Lån Utan Kreditupplysning

Vad ska jag tänka på?

Även om lån utan kreditupplysning kan vara attraktiva, är det viktigt att komma ihåg att långivaren fortfarande kommer att bedöma din kreditvärdighet på ett eller annat sätt. Du bör vara beredd på att lämna information om din inkomst, anställning, och andra finansiella detaljer.

Dessutom bör du vara medveten om att räntor och avgifter för lån utan kreditupplysning kan vara högre än för traditionella lån. Eftersom långivaren tar en större risk genom att inte genomföra en traditionell kreditupplysning kan de kompensera detta genom att ta ut högre räntor och avgifter.

Slutligen är det viktigt att bara låna pengar om du är säker på att du kan betala tillbaka dem. Oavsett om ett lån innebär en kreditupplysning eller inte, kommer att misslyckas med att betala tillbaka det att ha negativa konsekvenser för din ekonomi och din kreditvärdighet.

Lånemarknaden är mer svåröverskådlig än någonsin. Banker och kreditinstitut tävlar om kunder och använder små skillnader i ränta och lånevillkor som konkurrensmedel. Det är viktigt att du jämför lån innan du tecknar avtal. Vi hjälper dig med det och ser till så att du snabbt kan få ett passande låneavtal.

Mikrolån är, precis som det låter, lån som gäller små belopp med kort återbetalningstid. Denna låneform förknippas med ekonomiska stödinsatser i tredje världen där förhållandevis lite pengar kan göra en stor skillnad för nyblivna entreprenörer och sociala företag. I Sverige räcker inte några hundralappar – ja, du kan låna så små belopp – till att utveckla en idé. Dock kan en låg lånesumma via ett direkt lån hjälpa dig ur en knivig situation.

Vad innebär ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån som du snabbt kan få direkt in på ditt konto. Att söka och få besked går också väldigt fort. Hela processen kan oftast skötas online och/eller via sms. Ofta innebär begreppet snabblån att du förbinder dig att betala tillbaka lånet ganska snabbt vilket är bra eftersom det då aldrig blir fråga om särskilt mycket pengar i ränta.

Ett blancolån erbjuds av de flesta kreditinstituten i Sverige. Ett typiskt blancolån idag, riktar sig till privatpersoner. Ett blancolån utnyttjas vanligen till att köpa en ny bil, en motorcykel, en ny Tv, nya smycken eller andra saker som förgyller tillvaron där hemma.

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet till skillnad från när man till exempel lånar riktigt mycket pengar till en bostad med fastigheten som säkerhet. Ofta går det till och med att teckna blancolån utan kreditupplysning via UC. Långivaren gör i det fallet en bedömning av låntagarens kreditbetyg och återbetalningsförmåga i relation till lånets storlek.

Blancolån är ofta bra för båda parter eftersom proceduren är så smidig och enkel. Detta är därför en låneform som är mycket vanlig när det handlar om mindre belopp som till exempel de flesta sms lån. SMS lån är en modern och praktisk tjänst när det gäller så pass små summor pengar att det inte är mödan värt att boka tid hos banken.

Lånevillkoren är flexibla – allt för att du ska kunna hitta en lösning för den situationen som du befinner dig i. Beskedet om du är beviljad lånet eller inte kommer ofta mycket snabbt efter att du fyllt i dina uppgifter online eller efter SMS-kontakt med det kreditgivande företaget. Det finns inga dolda avgifter utan det är tydligt hur mycket och när du ska betala tillbaka.

en-ny-tv

När kan ett snabblån behövas?

Ett lån kan hjälpa dig att lösa ett oförutsett problem eller ge dig möjlighet att agera blixtsnabbt när ett svårslaget tillfälle uppenbarar sig. Om det till exempel skulle uppstå en skada på ditt hus eller din lägenhet som gör så att ett problem långsamt förvärras så är det smart att agera så fort som möjligt och låna pengar direkt till kontot. Vattenskador är ett exempel på ett problem som måste fixas snabbt.

Har du problem med datorn, surfplattan eller telefonen? Du kan låna pengar snabbt utan inkomst och fixa problemet innan det blir värre och du tvingas att köpa ny dyr elektronik. Om du ser ett unikt tillfälle på en auktionssida på internet eller en sällsynt pryl i en affär ska du också slå till på ett snabblån istället för att köpa varan dyrare vid ett senare tillfälle. Även vid olika utförsäljningar kan det vara smart att låna pengar snabbt. Om du vet att du kommer att få pengar senare kan ett lån bidra till ett mer balanserat kassaflöde.

SMS lån kan ofta rädda dig ur knipor om du blivit av med dina pengar under jobbiga förhållanden och inte genast kan få ersättning via ditt försäkringsbolag. När du väl är kund hos ett företag som ger snabblån finns det inget snabbare sätt att få pengar in på kontot än att skicka ett sms. Detta kan t.ex. vara räddningen om du missat ett plan och måste boka en ny biljett.

Varför är det bra att jämföra olika långivare?

Vad för typ av lån passar dig bäst? Det finns så många olika lånetyper att välja på idag att du kan välja och vraka utifrån de belopp och återbetalningstider som passar bäst för just dig. Även när det handlar om ett litet lån ska du försäkra dig om att välja en långivare med tydliga villkor och anlita en etablerad jämförelsetjänst när du väljer hur och hur mycket du ska låna. Olika kreditgivare är specialister på olika situationer – om du behöver ett blancolån ska du leta efter en kreditgivare som har stor vana av just det.

Att ta lån ska vara smidigt och riskfritt. Idag är branschen, inte minst tack vare bankinspektionen, förhållandevis ren även om det finns en del aktörer som skor sig på allt för dyra lån. Bry dig inte så mycket om ifall företaget du funderar på att låna av tjänar sina pengar på räntor eller avgifter, det enda som är intressant är din faktiska kostnad för lånet och vad som händer ifall du skulle missa en återbetalning. Om du ofta lånar små belopp ska du tänka på att varje sms kan kosta en mindre summa – kanske är det bättre att låna lite mer åt gången?

Hur och när betalar jag tillbaka?

Sms lån på 90 dagar är en vanlig lånetyp men du kan både låna med kortare och med längre återbetalningstid, beroende på vad som passar dig bäst. Hur hög räntan är beror på många olika faktorer som till exempel lånets storlek och på hur lång återbetalningstid du valt. Lån som du tecknar online eller via sms kan ibland vara räntefria, istället tas en avgift ut av kreditgivaren. Det gör det väldigt enkelt för dig att räkna ut hur mycket lånet kostar.

Det generella ränteläget i Sverige idag är lågt vilket även påverkar räntenivåerna på snabblån. Även om det går att få lån med bra räntor idag är det viktigt att man har så pass bra koll på sin ekonomi att man vet säkert att man kommer att kunna betala tillbaka i tid. Det är bra att ha lite säkerhetsmarginal så att man inte behöver teckna nya sms-lån innan de gamla är återbetalade. Var inte rädd för att låna, men gör det smart!

Jämför lån här på sidan

Vill du låna pengar snabbt? Hitta bästa lånet med vår hjälp! Det är smidigt och enkelt att få lån idag eftersom många kreditgivare konkurrerar om att få dig som kund. Marknaden är svåröverskådlig men genom vår smarta tjänst kan du snabbt sondera terrängen och jämföra villkor, avgifter och ränta hos många kreditgivare. Ett snabblån kan lösa problem eller hjälpa dig att ta till vara på en sällsynt möjlighet. Det är bättre att köpa billigt idag än dyrt vid ett senare tillfälle!