Bolåneräntor

jämför-räntor-på-bolån

Att hålla koll på bolåneräntor är A och O när det gäller att hitta ett bättre bolån. Bra tips vid förhandling om bolånet är att samla bankprodukter och lönekontot på samma bank. När du vet vad du behöver låna är det dags att kontakta alla banker som tillhandahåller bolån och plocka in offerter från dem. Jämför sedan offerterna och gå till bankerna igen för att förhandla vidare, nu har du mer kött på benen och kan visa upp vad andra banker har erbjudit dig.

Bottelån

Bottelånet är den del som du kan belåna fastigheten med, idag är den gränsen 85%. Du kan alltså inte pantsätta fastigheten med mer än 85% för ett bolån. Resterande pengar måste komma från kontantinsats eller topplån som man tidigare benämnde den överstigande del av bostaden som inte kan pantsättas. Egentligen är ett topplån idag ersatt av ett vanligt blancolån och används för dem som inte har tillräckligt stor kontantinsats (som skall vara på 15%).

Räntan för blancolån, dvs ett lån utan säkerhet, ligger normalt 2-3 procentenheter över bolåneräntan. Oftast handlar det dock om mindre lån på mellan 50 till 150 tusen varför dessa räntekostnaden inte blir så mycket högre ändå. Att hålla sig uppdaterad om den bästa bolåneräntan är viktigt när du letar efter ett nytt bolån.

Banker och bolåneinstitut

Bolåneinstitut som banker och bolåneförmedlare erbjuder lån till bostad, såväl traditionella bolån med pantbrev som säkerhet som lån utan säkerhet som passar för kontantinsatsen. När du tar ett vanligt bolån använder du din bostads pantbrev för att belåna bostaden. Ett lån utan säkerhet kan användas för att täcka kontantinsatsen eller topplånet om du t ex inte kan få fullt lån hos din bolånebank.

Fast eller rörlig ränta

Bestäm dig för fast eller rörligt bolån, det bästa kan vara en mix mellan dem. Vill du ha säkerhet en längre tid är det bäst att köra fast ränta, då vet du exakt vad du kommer att betala under den bundna låneperioden. Väljer du rörlig ränta ändras räntan var tredje månad, rörlig ränta ligger oftast lägre än den fasta räntan. Sticker räntorna iväg efter tag kan det bli dyrare, se till att du har ekonomiskt utrymme för den risken. Med fast ränta kan du dock sova lugnt, oavsett om räntorna ökar eller inte.

Amortering av bostadslån

Idag har de flesta bankerna krav på en viss amortering varje månad. Känner du att du klarar en högre amorteringsgrad är det inte fel att betala av sitt lån snabbare. Generellt lönar det sig att betala av lån istället för att ha överskottspengar på ett sparkonto som sällan ger högre ränta. Det här är de mest generella råden vi har när det gäller bolån tips. Det finns några faktorer nedan som också spelar in och som du kan påverka själv.

  • Har du tex andra fastigheter och tillgångar som kan användas som säkerhet vid ett bolån
  • Din årsinkomst och betalningsförmåga.
  • Lånar du ensam eller tillsammans med någon
  • Bostaden läge, skick och framtidsutsikter på marknaden