Få bättre kreditbetyg

Ett dåligt kreditbetyg kan sätta käppar i hjulet när man som bäst behöver låna pengar eller handla på kredit. Men det finns sätt att få ett bättre kreditbetyg genom att förändra några saker.

kreditbetyg

Dra ner på antalet krediter

Handlar du ofta på nätet och använder dig av olika betallösningar som Qliro, Klarna och Svea så kommer du att få flera kreditvärdighetsförfrågningar som kan sänka ditt kreditbetyg en aning. Det är bättre att handla allting med cash eller att skaffa kreditkort med räntefria perioder.

Det kan verka absurt att man får minskat kreditbetyg bara för att man handlar lite prylar online, men så fungerar det och det är alltid bäst att köpa det mesta cash eller på ett sätt så att ingen kreditkoll görs.

Få inga betalningsanmärkningar

Det är ju uppenbart att en betalningsanmärkning inte är positivt för ett kreditbetyg. Det är svårt att snabbt bli kvitt en anmärkning eftersom de ligger kvar i 3 år. Hamnar man i ett sådant läge så får man tyvärr vänta tills de försvinner ur UC-registret.

Har du betalningsanmärkningar så blir livet mycket svårare ekonomiskt, så ta den tid som det tar att bli anmärkningsfri och försök lös alla andra problem som drar ner ditt kreditbetyg. När du sen blir kvitt dina problem så kommer ditt kreditbetyg att snabbt bli mycket bättre.

Betala av skulden på kreditkort

Har du handlat med ett kreditkort och inte lyckats betala tillbaka snabbt? Då får du betala ränta och det gillas inte av UC. En kreditkortsskuld är oftast inga problem, utan man får betala av den genom att dela upp betalningen på ett antal tillfällen.

Lyckas man inte betala av en kreditkortsskuld och får en anmärkning, så ligger den kvar hos UC i 2 år. Det är ganska lång tid som man sitter fast i ett register om man inte sköter sin ekonomi, därför är det så viktigt att inte hamna där.

Ansök inte hos för många långivare

Ansöker du om lån hos många långivare på en gång, så kommer många kreditförfrågningar att landa hos UC. Det kommer att sänka ditt kreditbetyg under en period, så försök att undvika det genom att sprida ut ansökningarna under en längre period.

Söker du privatlån så kan det vara smart att använda sig av en låneförmedlare som jämför ränta och avgifters hos flera långivare men bara använder sig av en kreditförfrågan hos t ex, UC. Då slipper du detta problem.

Ändra livsstil och få bättre kreditbetyg

Det finns många sätt att ändra livsstil och det behöver inte vara jätteförändringar som krävs. Man kan öka sitt sparande eller flytta ihop med någon och därmed få en starkare ekonomi tillsammans.

Att slösa pengar på onödiga saker och handla okontrollerat är inte bra för någons ekonomi. Därför så kan ett mindre slösaktigt liv göra stor skillnad för ditt kreditbetyg. Har du ett sparande i fonder, aktier eller sparkonto så är det positivt när UC kollar upp din ekonomi.

Samla dina smålån

Har du flera smålån som sms lån eller akutlån som du betalar hög ränta för, så är det bråttom att försöka samla dom till ett större samlingslån. Genom att få ner dina lånekostnader och begränsa lånet till en långivare så ökar du chansen att få ett bättre kreditbetyg.

Det finns även en hel del långivare som inte använder sig av UC, utan kör med Bisnode eller Creditsafe istället. Då kan du samla dina lån utan att det syns någon kreditförfrågan hos UC vilket kan vara bra i vissa lägen.

Amortera av lån

Betala alltid av lån, att ha stora lånekostnader är inte bra och gör så att din köpkraft minskar. Minskar din köpkraft så minskar ditt kreditbetyg. Har du ett blancolån eller liknande lån så försök amortera av det så fort du kan. Helst inom ett år.

Bolån är en helt annan sak och har du högt bolån, så kommer ändå inte ditt kreditbetyg påverkas eftersom du sitter på ett värde i form av en bostad. Räntan på bolån är ju superlåg så man kan låna stora belopp utan att det påverka månadskostnaden så mycket.

Kolla upp ditt kreditbetyg

Är du osäker på vilket kreditbetyg du har så går det att kolla sitt kreditbetyg hos UC men då kostar det och det kan vara smart att inte blanda in UC för ofta.

Att känna till ditt kreditbetyg är viktigt när du planerar stora finansiella beslut, som att ta ett lån eller ansöka om ett kreditkort. Ditt kreditbetyg ger en indikation på hur kreditvärdig du är i ögonen på långivare och andra finansiella institutioner.

Här är stegen för att kolla upp ditt kreditbetyg:

  1. Välj en kreditupplysningsfirma: Det finns flera kreditupplysningsföretag som samlar information om din ekonomiska historia och beteende. I Sverige är de mest kända UC (Upplysningscentralen), Creditsafe, Bisnode och Decidas. De har olika metoder för att samla och tolka information, så ditt betyg kan variera mellan dem.
  2. Registrera dig för tjänsten: Besök företagets hemsida och registrera dig för deras tjänst. Du kanske behöver ge personlig information som ditt personnummer och din e-postadress.
  3. Begär din kreditrapport: När du är inloggad, kan du begära att få din kreditrapport. Det kan finnas en avgift för detta, även om vissa företag erbjuder en gratis tjänst en gång per år.
  4. Läs din kreditrapport: Din kreditrapport kommer att innehålla detaljerad information om dina tidigare lån, betalningshistorik, aktuella skulder, och annan ekonomisk information. Det kommer också att innehålla ditt kreditbetyg, som vanligtvis uttrycks som ett nummer mellan 0 och 1000 (eller 0 och 100 i vissa fall). Ju högre poäng, desto bättre kreditvärdighet anses du ha.
  5. Tolka resultatet: Kreditbetyget kan variera beroende på vilket företag som har sammanställt rapporten, men generellt sett gäller att högre betyg indikerar lägre kreditrisk. Ett lågt betyg kan indikera att du har haft problem med att betala dina skulder i tid, har stora mängder utestående skuld, eller andra negativa faktorer.

Kom ihåg att ditt kreditbetyg inte är det enda som långivare tar hänsyn till när de beslutar om att ge dig kredit. De kommer också att titta på din inkomst, dina utgifter, ditt jobb och andra faktorer. Därför är det viktigt att ha en helhetssyn på din ekonomi när du planerar dina finansiella mål.