Billån

Hitta och jämför långivare för ditt billån. Läs mer nedan och lär dig allt du behöver veta inför ditt billån.

Billån

Ett billån är precis som namnet antyder ett lån du kan använda dig av när du köper en bil. Att ta ett billån för att finansiera ett bilköp är väldigt vanligt och kan tas med eller utan säkerhet.

Kostnader för ett billån

Att tänka på innan du tar ett billån är att med en bil kommer många andra kostnader såsom försäkring, avgifter, service med mera. Många bilåterförsäljare erbjuder billån tillsammans med köpet. Den nominella räntan och avgiften kan dock skilja sig märkvärt mellan olika billån så tänk på att alltid kolla upp dina alternativ innan du ansöker om ett billån. Ett billån brukar ligga på runt 20 000 uppemot 300 000 kronor eller mer, varav 20 % oftast är kontantinstats. Om bilen kostar 100 000 kronor, täcker lånet 80 000 kronor.

Låneprocessen för ett billån

Att få ett billån går ofta snabbare och smidigare än att exempelvis ansöka om ett bolån. Vanligtvis får man som ansökande fylla i ett formulär med personuppgifter, lånesumma och information om bilen som lånet är till för. Om långivarna godkänner din ansökan om billån kan du köpa bilen. Tänk som sagt på att cirka 20% av bilens värde vanligtvis inte lånas ut utan måste betalas av låntagaren. Om du inte har möjlighet att lägga en kontantinsats finns det några få långivare du kan vända dig till, de brukar dock vara dyrare. Det kan även vara bra att ha någon som kan gå i borgen för dig ifall något händer och du inte lyckas betala tillbaka lånet.

Var du hittar ett billån

Det finns två sätt att gå till väga när du behöver ett billån. Antingen kan du söka dig till en bank som samarbetar med en bilåterförsäljare eller så kan du vända dig till en vanlig bank som erbjuder alla typer av lån, därav billån. Banker som samarbetar med återförsäljare kan ofta ha lägre räntesats, men erbjuder sällan en varierad mängd bilar. Om du tar ett billån från en vanlig bank har du större valmöjlighet vad gäller valet av bil.

När du väljer långivare för ditt billån, tänk alltid på hur din egna situation ser ut och vad som passar dig bäst. Ta inte ett billån om du är osäker på att kunna betala tillbaka det och jämför alltid olika långivare innan du tar ett billån. Använd vår hemsida för att kunna jämföra de bästa billånen och kom ihåg att vår tjänst alltid är gratis.